Maxi-trampoline

Wie trampolinespringen als sport kiest kan beter geen hoogtevrees hebben. Deze discipline speelt zich namelijk in de luch af en gymnasten kunnen wel tot 8 meter hoog springen. De trampolinegymnasten springen reeksen waarbij ze salto's en schroeven combineren. De trampolinespringers worden beoordeeld op de moeilijkheid en de uitvoering van hun oefeningen. Op het hoogste niveau worden bijna uitsluitend meervoudige salto's gesprongen, gecombineerd met meervoudige schroeven.

 

Dubbele mini-trampoline

De dubbele minitrampoline is het resultaat van een experiment met 2 minitrampolines. Sprongen op de dubbele minitrampoline vragen durf, coördinatie en perfectie. De gymnasten voeren op wedstrijd twee verschillende doorgangen uit in de voorrondes en nog eens twee doorgangen in de finale.

Een doorgang bestaat uit twee sprongen: één sprong waarbij er vertrokken en geland wordt op de dubbele minitrampoline en één sprong waarbij de gymnast vertrekt op de dubbele minitrampoline en landt op de landingsmatten. Een jurypanel bestaat uit 5 uitvoeringsjuryleden en 2 moeilijkheidsjuryleden. Daarnaast is er nog een voorzitter die alles in goede banen moet leiden. Elk uitvoeringsjurylid beoordeelt een oefening op 10 punten. De drie middelste scores worden opgeteld en daarbij wordt dan de moeilijkheid geteld.